Description only available in Dutch
“ Elk dorp op het platteland in Zuid-Afrika een eigen dokter!”


Er is een absoluut tekort aan artsen op het platteland van Zuid-Afrika. Daartegenover zijn er veel getalenteerde studenten op het platteland die hun studie niet kunnen bekostigen. De HSMF stelt daarom studiebeurzen beschikbaar van maximaal R 60.000,- per persoon per jaar voor armlastige studenten geneeskunde, geselecteerd door het Center of Rural Health van de Universiteit van Stellenbosch.


De beurs, initieel een lening, stelt de student in staat het collegegeld, de studieboeken en het wonen op de campus grotendeels te betalen. In principe wordt de beurs vanaf het 4de studiejaar toegekend op voorwaarde van goede studieresultaten en motivatie om na de studie op het platteland te gaan werken.

Contractueel verbindt de student zich om na de opleiding een evenredig aantal jaren als arts op het platteland te werken, waarna de (beurs)lening kwijtgescholden wordt.

Daarnaast zal de student op zijn/haar oude middelbare school een verhaal houden, waardoor er een motiverende voorbeeldfunctie van hem/haar uitgaat binnen de communityOpgericht in 2001 door een aantal (long)artsen die een deel van hun opleiding in Kaapstad/Stellenbosch volgden en nog zeer nauwe banden met de Universiteit hebben. Daarnaast gesteund door een Comité van Aanbeveling, met o.a. de ambassadeurs van Nederland en Zuid-Afrika, Adriaan van Dis en Marlene Dumas.


Met de bijdrage van €5000,- van de Triodos Foundation kan 1 medisch student 1 jaar studeren, wonen en leven aan de universiteit.