Description only available in Dutch
Sinds Birma/Myanmar zich in de laatste jaren wat meer opensteld, neemt de kans op de komst van buitenlandse bedrijven toe waaronder activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Mijnbouw is een voorbeeld daarvan.


Lex van Gelder en zijn vrouw helpen en ondersteunen al jaren kleinschalige projecten in Myanmar. Een daarvan is een project waarin hij de lokale bevolking en ngo BRIDGE (Bridging Rural Integrated Development & Grassroot Empowerment) helpt bij het vaststellen van waterkwaliteit en inwoners uitleg geeft over hoe water kan worden gezuiverd; het Rivier- en drinkwaterproject in Tanintharyi state.


In deze regio zijn een aantal open mijnbouw activiteiten en door de recente 'openheid' van Myanmar, is de verwachting dat deze zal toenemen. Dit project wil de waterkwaliteit in de riviertjes en beken meten, om de vervuiling (waarvan bekend is dat het er is) te meten en op den duur aan te kaarten. Om nu al 'awareness' te kweken onder bevokling en hen een vooral ook een 'stok' te geven om het aan te kaarten bij de overheid.