Triodos Groenfonds bestond vorig jaar 25 jaar. Reden voor een feestje. Hoe is de verjaardag gevierd?
Willy Bulsink: “Voor het oudste Groenfonds van Nederland was 2023 inderdaad een gedenkwaardig jaar, maar we hebben de verjaardag bescheiden gevierd. Want hoewel we met veel trots terugkijken op wat het fonds allemaal heeft bereikt, weten we ook dat de missie er nog lang niet op zit, gelet op alle uitdagingen om de wereld duurzaam te maken en binnen de houdbaarheidsgrenzen te houden. We hebben de koffiemok geheven, een taartje gegeten en zijn toen op zoek gegaan naar het volgende duurzame project.”
Is Triodos Groenfonds het oudste groenfonds van Nederland, of hebben we hier te maken met een trendvolger?
“Triodos Groenfonds is inderdaad het oudste groenfonds van Nederland. Het is zeker geen trendvolger, eerder een trendsetter. Het fonds is altijd al aanjager geweest van duurzame transities. Zo stond het aan de wieg van de financiering van de eerste zonne- en windenergieprojecten in Nederland, lang voordat de grote banken met geld over de brug kwamen. Inmiddels kijken we naar nieuwe segmenten, zoals batterijopslag, warmtenetten en waterstof.”
Als het maar groen is?
“Wij financieren vooral projecten die door de overheid als groen zijn bestempeld, dus binnen de Regeling Groenprojecten vallen. Dat zijn projecten die de energietransitie moeten versnellen, maar ook bijdragen aan een beter en houdbaarder voedselsysteem of een circulaire economie bevorderen. Daar vallen ook projecten onder die leiden tot een duurzamere omgang met natuurlijke bronnen en bodem. De wegwerpeconomie zal plaats moeten maken voor de kringloopeconomie. Het huidige economische model is gebaseerd op het delven van grondstoffen, productie, consumptie en weggooien van producten. Dat leidt tot grondstoffenschaarste, maar ook tot veel afval en vervuiling. Vandaar de zoektocht naar oplossingen om de levensduur van producten te verlengen en materialen te hergebruiken.”
Komt bij het runnen van Triodos Groenfonds veel kijken?
“Dat kun je wel zeggen. De beleggingsstrategie, de (impact)rapportage, marketing, administratie, en implementatie van regelgeving maken alle onderdeel uit van mijn takenpakket. Maar mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is om het geld dat beleggers ons hebben toevertrouwd zorgvuldig te investeren, waarbij rendement en impact hand in hand gaan.”
Willy Bulsink is een man met een missie?
“Zeker! Wij mensen staan voor een aantal enorme uitdagingen. We lopen nu tegen de houdbaarheidsgrenzen van de planeet aan, waarbij overschrijdingen steeds moeilijker te repareren zijn. Dan moet worden gedacht aan klimaatverandering, het uitputten van natuurlijke bronnen en het verlies van biodiversiteit. Daarnaast hebben veel mensen geen toegang tot betaalbare schone energie en gezonde voeding. Door mijn werk kan ik een bijdrage leveren aan een meer eerlijke, groene en sociale samenleving. Ik geloof daarbij echt in de veranderkracht van geld.”
Is Triodos Groenfonds in het Nederlandse beleggingslandschap een uniek fonds?
“Er zijn inmiddels veel duurzame beleggingsfondsen waar beleggers uit kunnen kiezen, maar Triodos Groenfonds is echt anders. De meeste fondsen komen niet verder dan het promoten van milieustandaarden, waarbij sectoren en bedrijven die voor negatieve effecten zorgen, buiten de portefeuille worden gehouden. Dat zijn de lichtgroene fondsen die vallen onder artikel 8 SFDR. Maar impactfondsen, zoals Triodos Groenfonds, gaan veel verder. Naast het uitsluiten van investeringen met een negatief effect, zoeken impactfondsen investeringen op die aantoonbaar een positieve bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Deze donkergroene fondsen vallen onder artikel 9 en die zijn dun gezaaid. Bijzonder aan Triodos Groenfonds is ook dat beleggers een fiscaal voordeel tegemoet kunnen zien.”
Hoe heeft Triodos Groenfonds zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld? Wat hebben 25 jaar met het beleggingsbeleid en fondskapitaal gedaan?
“Als pionier van groenbeleggen opereert het fonds als nichespeler in markten die continu in beweging zijn. Daardoor is in de loop der tijd de focus veranderd. In het begin financierden we veel zonne- en windenergieprojecten. Nu opereert het fonds meer in innovatieve segmenten, zoals batterijopslag, voedseltransitie, biobased bouwen en de circulaire economie. We hebben inmiddels 250 projecten in de portefeuille met een totaalwaarde van ongeveer 850 miljoen euro.”